Avui dia 8 de març, com tots vosaltres sabeu, és el dia internacional de la Dona. Com a socialistes que som, tenim el feminisme en el nostre ideari.
És cert, que en el nostre país i, en especial, la nostra estimada Badalona, on durant molts anys hem tingut una alcaldesa, el feminisme ha avançat moltíssim d’ençà anys enrere o en comparació amb altres països majoritàriament no democràtics. Podem dir que aquí, on vivim, el feminisme ha vençut la “guerra” ideològica. Avui, allò que és considerat políticament correcte com la igualtat de sexes, no fa tants anys en aquest mateix país no ho era.
En ple segle XXI parlem d’igualtat de sexes, de forma clara, en l’àmbit formal. Aquest el trobem a la nostra legislació amb lleis progressistes, liderades per governs socialistes, com són la Llei de Protecció de Violència de Gènere (2004) o la llei d’Igualtat Efectiva entre Homes i Dones (2007). Existeix una igualtat de drets entre homes i dones. Tenim lleis encaminades a la liberalització de la dona, com ho són, a més a més de les anteriors, la Llei de Dependència (2006) o la de Salut Sexual (aprovada i pendent de la seva publicació). Però tot i així, aquesta igualtat no es trasllada a la realitat.
És ben sabut per molts de nosaltres que la dona segueix sent discriminada. En l’àmbit laboral, el salari de la dona és, de promig, un 20% menys que el de l’home o la poca participació de la dona en els òrgans directius d’empreses i institucions (cal dir que gràcies a la nomenada Llei d’Igualtat Efectiva entre homes i dones hi ha hagut un gran increment de la dona en els càrrecs públics). En l’àmbit familiar la dona, tot i que s’hagi incorporat al mercat laboral, continua desenvolupant la gran majoria de les tasques de la llar així com és ella qui, majoritàriament, s’encarrega del fills, primerament, i dels avis que ja no es valen per si sols, més tard.
Per això la JSC de Badalona aposta per polítiques socials que trenquin, d’una vegada per totes, la diferenciació de rols socials entre dones i homes a través de la conciliació de sexes. Volem una societat plenament igualitària, ja no només en matèria de drets sinó també en la vida social. Hem de donar aquest pas endavant junts, dones i homes.
La lluita del feminisme no s’ha de quedar aquí, continuem lluitant. Tal i com es titulava una xerrada sobre aquest mateix tema, la revolució té nom de dona.
JSC de Badalona